NTC Onderwijs & Curriculum

Waarom is de moedertaal zo belangrijk?
Taal is een fundamenteel bestanddeel van je identiteit en de meest directe uitdrukking van je cultuur. Het beheersen van de moedertaal zorgt voor een verrijking van de culturele identiteit & een groter zelfvertrouwen. Een kind met veel zelfvertrouwen leert gemakkelijker nieuwe vaardigheden en een nieuwe taal aan.  De erkenning van de  moedertaal is daarvoor een belangrijke vereiste.

Wat kan u als ouder(s) doen?
Voor Nederlandse kinderen die in het buitenland opgroeien is het belangrijk om thuis aandacht te besteden aan de Nederlandse/Vlaamse taal. Dit kan door:
– spreken in de moedertaal.
– televisie kijken in de moedertaal.
– boeken (voor)lezen.
– skypen met Nederlandse/Vlaamse familie.
Voor jonge kinderen is dit voldoende om de moedertaal te behouden.

Heeft u zelf al schoolgaande kinderen?
Dan heeft u waarschijnlijk al gemerkt dat zodra kinderen naar school gaan, het lastiger wordt. De schooltaal neemt het dan razendsnel over.  Dit komt omdat het aantal minuten dat de moedertaal wordt aangeboden minder wordt. Bovendien krijgen kinderen in de schooltaal een ander taalaanbod. Zij leren lezen & schrijven en het taalgebruik is gekoppeld aan abstracte onderwerpen: aardrijkskunde, biologie & geschiedenis. Aanvullend moedertaalonderwijs is vanaf dat moment dan ook van grote meerwaarde.

NTC onderwijs
De Madelief heeft als doel om elke week drie uur taal- & cultuurlessen aan te bieden voor Nederlandstalige kinderen van 2,5 tot 12 jaar. Wij staan open voor kinderen die in ieder geval met één van de ouders thuis actief Nederlands spreken.

Curriculum
Onze lesmethodes volgen dezelfde lesmethodes als in Nederland*. Tijdens de Nederlandse taallessen wordt aandacht besteed aan:

  • woordenschat
  • begrijpend lezen
  • technisch lezen
  • spelling
  • mondelinge vaardigheid
  • stellen en schrijven

De mate van bovenstaande aspecten wordt toegespitst op niveau & leeftijd.

Naast de Nederlandse taal wordt in de lessen uitgebreid aandacht besteed aan de diverse aspecten van de Nederlandse en Vlaamse cultuur.
Cultuurdagen
Er worden 3 cultuurdagen per jaar gehouden. Deze zijn ook toegankelijk voor kinderen die niet in Dublin wonen.

Interesse?

Mail ons: info@demadelief.org

*met de kanttekening dat dit op een lager startniveau kan liggen.