De Madelief is een Nederlandse Taal en Cultuur (NTC) basisschool. De NTC

school is gericht op kinderen van Nederlandse en Vlaamse ouders die wonen in Dublin en omgeving. We geven les aan kinderen van 4 tot 20 jaar.

Zie hieronder de klassenindeling van het schooljaar 2023-2024

GroepLeerkrachtAantal leerlingen
Groep 1/2Juf Gettje3 en 6
Groep 3/4Juf Nicole4 en 5
Groep 5/6Juf Manuela8 en 3
Groep 7/8Juf Bertine8 en 7
Totaal44

Op 1 juli 2015 is De Madelief opgericht. Onze school is vernoemd naar Madelief, de hoofdpersoon uit de boekenreeks van Guus Kuijer. Madelief is een sterke, eigenzinnige persoonlijkheid en haar naam past goed bij onze school.

De Madelief is aangesloten bij de Stichting Nederlands Onderwijs Buitenland (NOB). Deze stichting vormt de schakel tussen het Nederlandse onderwijs, de Onderwijsinspectie en de aangesloten scholen in het buitenland (www.stichtingnob.nl).

Het NTC-onderwijs (Nederlandse Taal- en Cultuuronderwijs) dat onze school aanbiedt is een aanvulling op het onderwijs van de dagschool. Voor de leerlingen en de ouders is onze school een belangrijke basis voor het doorgeven van de Nederlandse taal en cultuur. Het NTC-onderwijs kenmerkt zich door een grote diversiteit in leeftijdsgroepen en taalniveaus. NTC-school De Madelief hanteert het onderwijsbeleid van de Stichting NOB en richt zich op twee richtingen van de Stichting NOB.

NTC-richting 1: richt zich op directe aansluiting bij het onderwijs in Nederland. Deze leerlingen spreken thuis overwegend Nederlands met daarnaast nog een of meer andere talen. De woordenschat varieert en het schriftelijke taalgebruik wordt beïnvloed door het dagelijks onderwijs.

NTC-richting 2: richt zich op het zo goed mogelijk op peil houden van de Nederlandse taal, met de nadruk op het bereiken van een zo hoog mogelijk niveau van (mondelinge) taalvaardigheid. Deze kinderen spreken thuis Nederlands, maar een andere taal is dominanter.